علت نامتقارن بودن چشم گربه چیست؟ آنیزوکوریا در گربه ها
فهرست مطالب
گربهها چشمان بسیار منحصر به فردی دارند. مدل آنها بادامی شکل است و مردمک داخل چشم آنها متفاوت است. مردمک قسمت سیاه چشم است که بسته به نور بزرگتر یا کوچکتر می شود اما در گربهها مردمک به شکل یک خط عمودی است که با برخی حیوانات متفاوت است که این به خاطر ماهیچهای به نام عضله اسفنکتر عنبیه است.
این عضله در عنبیه که قسمت رنگی چشم است قرار دارد. از طرفی در گربهها، این ماهیچه قویتر است که به آنها اجازه میدهد تا میزان نوری که به چشمانشان میرسد را کنترل کنند. این وضعیت برای شکار در شب مفید است؛ زیرا به آنها اجازه میدهد در تاریکی بهتر ببینند. وقتی هوا تاریک است، عضله شل یا منبسط می شود و مردمک بزرگتر می شود. وقتی بیرون روشن است، عضله سفت یا منقبض می شود و مردمک کوچکتر میشود.
گربهها همچنین لایه خاصی در پشت شبکیه چشم دارند که به آن تاپتوم لوسیدوم میگویند. این لایه نور را از طریق شبکیه منعکس میکند و باعث میشود که چشمان گربه در تاریکی بدرخشد؛ علاوه بر این، برای شکار در شب نیز مفید است. همه این ویژگیها چشم گربه را بسیار منحصر به فرد و خاص میکند.
آنیزوکوریا چیست؟
آنیزوکوریا در گربهها وضعیتی است که در آن مردمک چشمها اندازههای متفاوتی از یکدیگر دارند. مردمکها مسئول کنترل میزان نوری هستند که وارد چشم میشود. بسته به روشنایی محیط گشاد یا منقبض می شوند. با این حال، اگر یک یا هر دو مردمک آنطور که باید پاسخ نمیدهند، میتواند نشان دهنده یک مشکل اساسی باشد.
لازم به ذکر است که خود آنیزوکوریا کشنده نیست؛ با این حال، علت زمینهای که باعث این مشکل شده است می تواند جدی باشد. برخلاف سگها و انسانها، گربهها معمولاً آنیزوکوریای «ایدیوپاتیک» ندارند، یعنی مردمکها بی دلیل دچار اندازههای متفاوت نمیشوند. بنابراین، اگر متوجه شدید که مردمکهای گربه شما اندازههای متفاوتی دارند، بسیار مهم است که آنها را برای معاینه به دامپزشکی ببرید تا علت آن مشخص شود.
نامتقارن بودن چشم گربه چه ارتباطی با آنیزوکوریا دارد؟
موضوع نامتقارن بودن مردمکهای چشم گربه به وضعیت آنیزوکوریا مربوط میشود؛ زیرا یکی از علتهای این بیماری که عدم تقارن در شکل مردمک است را توضیح می دهد. همانطور که ذکر کردیم آنیزوکوریا وضعیتی است که در آن مردمکهای چشم گربه اندازههای متفاوتی دارند و این شرایط میتواند به دلیل رشد بیشتر عضله اسفنکتر عنبیه در محور عمودی نسبت به محور افقی چشم باشد که منجر به شکاف عمودی مردمک میشود . بنابراین، شکل نامتقارن مردمک چشم گربهای جنبه خاصی است که به وضعیت کلی آنیزوکوریا کمک میکند.
علل بروز آنیزوکوریا در گربهها
آنیزوکوریا در گربهها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:
– بیماریهای داخل و خارج چشم گربه، مانند گلوکوم یا آسیب شبکیه، که میتواند منجر به گشاد شدن غیر طبیعی مردمک چشم شود.
– التهاب در چشم یا شرایط دردناک مانند زخم قرنیه که میتواند باعث انقباض نامناسب مردمک شود.
– بیماری نورولوژیک که میتواند باعث تشدید گشاد یا منقبض شدن مردمکها شود.
– قرار گرفتن در معرض گیاهان سمی، که در نهایت باعث بزرگتر شدن یک مردمک از دیگری شود.
برخی از عفونتهای ویروسی، قارچی و انگلی، که در گربههایی که به فضای باز دسترسی دارند یا زمانی ولگرد بودند، شایعتر است.
– سرطان که در گربههای مسنتر شایعتر است و میتواند باعث نازکوری شود.
اگر متوجه آنیزوکوری در گربه خود شدید باید چه کنید؟
اگر متوجه شدید که یکی از مردمکهای گربه شما پهنتر از دیگری است، مهم است که فورا به دامپزشک اورژانس مراجعه کنید. برخی از علل آنیزوکوریا میتوانند به سرعت پیشرفت کنند، بنابراین مداخله زودهنگام بسیار مهم است. همچنین گرفتن عکس از چشمان گربه در حالت غیرطبیعی برای دامپزشک مفید است، زیرا ممکن است در زمان معاینه چشمها طبیعی به نظر برسند.
تشخیص و درمان
در طول معاینه، دامپزشک هر دو چشم را از نزدیک بررسی میکند و هرگونه ناهنجاری و رفلکس عصبی را بررسی میکند. بسته به یافتهها، آنها ممکن است آزمایش خون، تصویربرداری و سایر آزمایشهای تشخیصی را برای رسیدن به تشخیص دقیق توصیه کنند.
درمان آنیزوکوریا در گربهها به علت اصلی که باعث ایجاد آن شده بستگی دارد. داروها ممکن است برای پیشگیری، درمان یا حتی کنترل روند بیماری تجویز شوند. برای عللی مانند سموم یا زخم یا ضربه، ممکن است از داروها برای تقویت روند بهبود درمان طبیعی بدن استفاده شود. در موارد شدیدتر، داروها ممکن است تنها به طور موقت تسکین دهنده باشند.
در نتیجه، آنیزوکوریا در گربهها وضعیتی است که در آن مردمکهای چشم اندازههای متفاوتی دارند. در حالی که آنیزوکوری به خودی خود کشنده نیست، اما با این حال علت اصلی بیماری می تواند جدی باشد. اگر متوجه شدید که مردمکهای گربه شما اندازههای متفاوتی دارند، بسیار مهم است که آنها را توسط دامپزشک معاینه کنید تا علت آن مشخص شود و درمان مناسب ارائه شود.